top of page
Η ΣΧΟΛΗ ΜΕΛΩΔΩΝ
τοῦ Ἁγίου Παύλου.

Η SCHOLA CANTORVM SANCTI PAVLI ιδρύθηκε το 2016 από τον Ιάσονα Μαρμαρά.

Κύριες δραστηριότητες των Scholarum (σπουδαστών) της Scholae αποτελούν τα μαθήματα αναγεννησιακής πολυφωνίας σε θεωρία και πράξη, υπό την αιγίδα του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, καθώς και οι μηνιαίοι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αθήνα. 

Πέραν αυτών των δραστηριοτήτων, η Schola διοργανώνωει και συναυλίες και άλλες ενίοτε εξωεκκλησιαστικές  εμφανίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

OI SCHOLARES συμμετέχουν ως επί το πλείστον σε δύο σώματα με διακριτές λειτουργίες :

  •  το Collegium (Εργαστήριο), και

  •  την Cappellam (Χορωδία).

Τα πιο πεπειραμένα μέλη της Cappella απαρτίζουν ένα τρίτο σώμα,

  •  τους Cantores (Μελωδούς).

Collegium.
Cappella.
COLLEGIVM
SANCTI PAVLI

ΤΟ COLLEGIVM είναι το εργαστήρι της Σχολής. Στις μηνιαίες συνα-ντήσεις του οι Scholares προσεγγίζουν κάθε πλευρά της ανα-γεννησιακής πολυφωνίας, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

 

Κύριοι στόχοι του Collegium είναι (α) η εξοικείωση των μελών του με την αναγεννησιακή σημειογραφία, (β) η ανάπτυξη της μουσικής τους ανάγνωσης (‘prima vista’) σε σύγχρονη και παλαιά σημειογραφία, (γ) η εξοικείωση με τα στυλιστικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια ενημερωμένη ανάγνωση αναγεννησιακής παρτιτούρας, όπως οι έννοιες της συμφωνίας και της διαφωνίας, στοιχεία μελωδικού στολισμού, άρθρωση και ερμηνεία ποιητικού κειμένου, κλπ.

Πρόγραμμα Σπουδῶν
 

ΤΟ COLLEGIVM χωρίζεται σε τρία τμήματα : 1.α΄, 1.β΄ και 2.

Το κάθε τμήμα συναντάται :

κάθε μήνα για δύο δίωρα μαθήματα (2 × 2 ώρες 1 φορά το μήνα),

και

κάθε εβδομάδα για 2ωρη μελέτη και εξάσκηση (1 × 2 ώρες κάθε εβδομάδα, τις υπόλοιπες εβδομάδες).

Επιπλέον για τη συμμετοχή στον Εσπερινό θα γίνονται επιπλέον πρόβες, περίπου 1 επιπλέον ώρα κάθε εβδομάδα.

COLLEGIVM 1.α΄

Εισαγωγή στην τέχνη της
αναγεννησιακής πολυφωνία
ς

 

Μια εισαγωγή στις βασικές πρακτικές και θεωρητικές αρχές του αναγεννησιακού τραγου­διού :

αναγεννησιακό εξαχορδικό σολφέζ,

• ανάγνωση αναγεν. σημειογραφίας,

• στοιχεία παλαιογραφίας,

• στοιχεία θεωρίας διαστημάτων,

• στοιχεία προφοράς,

• στοιχεία ιστορίας της μουσικής,

κ.ά.

COLLEGIVM 1.β΄

Στοιχεία αναγεννησιακού τραγουδιού

 

Κατ’ ουσίαν μια εμβάθυνση σε μέρη της ύλης του Collegium 1.α΄, με έμφαση στην έμπρακτη εφαρμογή του αναγεννησιακού εξαχορδικού σολφέζ και την ανάγνωση βασικής αναγεννησιακής μουσικής σημειογραφίας, καθώς και :

• στοιχεία tempus perfectum,

• στοιχεία εκφοράς και ρητορικής,

• στοιχεία μελωδικού στολισμού,

• στοιχεία ιστορικού αυτοσχεδιασμού,

κ.ά.

COLLEGIVM 2.

Τα μυστικά της
αναγεννησιακής πολυφωνίας

 

Εισαγωγή σε αναγεννησιακές τεχνικές αυτοσχεδιαζόμενης αντίστιξης (cantus super librum, contrapunto alla mente), μελωδικού στολισμού (diminutio), καθώς και στα δυσκολότερα θέματα της μετρικής σημειογραφίας (tempus perfectum, prolatio maior, hemiolia, proportiones).

Απευθύνεται σε (μελλοντικούς) αποφοίτους του Collegium 1 καθώς και γνώστες του αντικειμένου.

Cantores.
CAPPELLA
SANCTI PAVLI

Η CAPPELLA είναι η Χορωδία της Σχολής· κύριος στόχος της είναι να φέρει τους Scholares σε επαφή με τη χορωδιακή μουσική της Αναγέννησης αναδημιουργώντας κατά το δυνατόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραγουδήθηκε για πρώτη φορά. Κύριο όχημα της αναδημιουργίας αυτής, σε μια εποχή που η ζωντανή μουσική είναι σχεδόν ταυτισμένη με την έννοια και το τελετουργικό της συναυλίας, είναι οι Αγγλικανικοί Εσπερινοί, όπου τόσο τα μέλη της Cappellae όσο και το ποίμνιο–ακροατήριο έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια μη συναυλιακή λειτουργία της αναγεννησιακής μουσικής. Τα μέλη της Cappellae, ανάλογα με το επίπεδο εξοικείωσής τους, διαβάζουν από παλαιά σημειογραφία, αποφεύγοντας τις αναπροσαρμογές της μουσικής και του κειμένου.

CANTORES
SANCTI PAVLI

ΟΙ CANTORES είναι το μικρό Φωνητικό Σύνολο της Schola, με στόχο την σκοπό (πέραν της συμμετοχής τους στις λειτουργίες και τις άλλες δρα­στη­ριότητες της Cappella) την επαγγελματική συμμετοχή σε συ­ναυ­λίες, είτε ως εξάρχοντες της Cappella είτε ως ανεξάρτητο ο­λι­γομελές σχήμα.

ΚΠΜ.
bottom of page